Stap voor stap: hoe compressiesokken de bloedcirculatie verbeteren

Je hebt er misschien nooit over nagedacht of er niets van gemerkt, maar de doorbloeding van je onderbenen is voor veel mensen een zwakke plek. Of je nou de hele dag achter je bureau zit of net de hele dag staat, het is niet optimaal voor de stroming van het bloed. En nu denk je misschien: wat maakt dat nou uit? En natuurlijk vaak levert dit slechts kleine kwaaltjes op, maar het kan ook serieuze gevolgen hebben zoals trombose bijvoorbeeld. En dat wil je echt niet hebben. Gelukkig is er een heel simpele oplossing: compressiesokken. Met zo’n sokken stimuleer je de doorbloeding van je onderbenen en zorg je voor een gezonde circulatie. Hoe dan? Dat lees je hieronder! 

Hoe werken compressiesokken? 

Je bloed stroomt via je benen omhoog naar je hart. Dit betekent dat je aders en je hart dus best hard moeten werken tegen de zwaartekracht om dat bloed omhoog te krijgen. Als je jong en gezond bent gaat dit best goed. Op een latere leeftijd of als je ziek, te zwaar of zelfs zwanger bent, dan gaat dat wat moeilijker. Compressiesokken helpen dan door druk uit te oefenen op je aders. Zo ondersteunen ze je bloedsomloop en zorgen ze ervoor dat vocht beter wordt afgevoerd. Met de hulp van een compressiesok stroomt het bloed beter omhoog. Een compressiesok zit strak bij de enkel en losser bij de knie om de bloedsomloop te stimuleren. Zo wordt het bloed eigenlijk omhoog geduwd. 

Wanneer moet je compressiesokken dragen? 

Er zijn veel verschillende redenen om compressiesokken te dragen. Je hoeft niet per se klachten te hebben om compressiesokken te dragen. Veel mensen dragen ze preventief tegen spataderen bijvoorbeeld. Als je eenmaal spataderen hebt, zijn deze lastig te weg te krijgen. Met compressiesokken verklein je de kans op spataderen. Ook als je zwanger bent kunnen compressiesokken helpen tegen overmatig vocht in je benen. Dit werkt overigens ook als je niet zwanger bent en toch last hebt van vochtophopingen in je benen of enkels bijvoorbeeld. Tijdens het sporten kunnen compressiesokken ook helpen tegen kramp, blessures en herstel. Als je wat ouder wordt is het altijd verstandig om compressiesokken te dragen. De klepjes in je aders werken op latere leeftijd minder goed, waardoor het lastiger is voor je lichaam om het bloed van je benen naar je hart te pompen. Met compressiesokken kun je een handje helpen en zo vervelende kwaaltjes voorkomen. Daarnaast vinden veel mensen de steun van compressiesokken ook vaak fijn.