Waarom Software Asset Management belangrijk is voor jouw organisatie.

Een goed Software Asset Management (SAM) begint telkens belangrijker te worden binnen organisaties. De toenemende complexiteit van software, het belang van kostenoptimalisatie en de aangescherpte wet- en regelgeving met betrekking tot software maken dat een goed Software Asset Management is dus iets wat aandacht vereist binnen je organisatie.

Wat is Software Asset Management?

Om het begrip Software Asset Management uit te leggen is het allereerst belangrijk om te weten wat software assets zijn. Software assets omvatten alle verschillende software die een organisatie gebruikt voor haar bedrijfsactiviteiten. Veel organisaties gebruiken verschillende soorten software langs elkaar heen en het gebruik van software en de keuze uit software neemt nog altijd flink toe. Software Asset Management verwijst naar het effectief beheren, controleren en beschermen van al deze verschillende software-assets binnen de organisatie. In de SAM zitten verschillende procedures om de verwerving, implementatie, onderhoud, gebruik en verwijdering van software binnen de organisatie maximaal te optimaliseren.

Wat valt er allemaal onder Software Asset Management?

Binnen Software Asset Management vallen verschillende belangrijke componenten:

  • Een overzicht van alle verschillende software: In de SAM staan alle verschillende software die binnen je organisatie gebruikt worden, inclusief versienummer en installaties. Zo heb je alle verschillende software binnen je organisatie op één plek.
  • Licentiebeheer van de software: Alle licenties zijn inzichtelijk binnen SAM. Zo zorg je dat jouw licenties altijd up-to-date zijn en vermijd je risico’s. Daarnaast heb je makkelijk inzichtelijk welke licenties niet benut zijn en welke je eventueel zou kunnen cancellen.
  • Het genereren van rapportages van verschillende systemen: Vanuit je SAM kun je een compleet rapport exporteren waarin je inzichtelijk krijgt welke software een actieve licentie heeft, welke software gebruikt wordt en waar je kosten kunt besparen.
  • Het inzichtelijk hebben van risico’s in je software: Een goede SAM geeft je inzicht in het identificeren en beheren van risico’s met betrekking tot je software. Deze risico’s zijn niet alleen over het voortbestaan en onderhouden van de functies, maar ook over mogelijke juridische kwesties.
  • Het inplannen van migraties of software-updates: In organisaties is het van groot belang dat werkzaamheden niet stil komen te liggen tussen werktijden aangezien dit een flinke kostenpost kan zijn voor de organisatie. Met Software Asset Management kun je software-updates instellen om te voorkomen dat er updates uitgevoerd worden op tijden die niet goed uitkomen voor je collega’s. Daarnaast biedt Software Asset Management de mogelijkheid om geplande migraties uit te voeren.

Kortom, een goed Software Asset Management van Crayon.nl is essentieel om efficiënter te zijn in de IT-werkzaamheden van je organisatie, risico’s binnen de software processen te verminderen en kosten op software assets te besparen.