Ga je voor een elektrische scooter of een scooter op benzine?

Wanneer je op dit moment een nieuwe scooter overweegt te kopen, zul je allicht even stil gaan staan bij de keuze of je nog een benzine motor wil of toch wel elektrisch wil gaan rijden. Ondanks dat elektrische scooters steeds populairder worden en vanaf 2025 waarschijnlijk geen benzine scooters meer worden verkocht, hebben beide opties op dit moment nog hun voordelen. De een zal waarschijnlijk beter aansluiten bij jouw wensen dan de ander. Daarom zetten we hier de voordelen van beide mogelijkheden op een rijtje, zodat voor jou de keuze hopelijk makkelijker wordt.

Voordelen van een benzine scooter

Het eerste voordeel van een benzine scooter is dat je op een tank zo’n 200 kilometer kunt rijden. Dit is het dubbele van de gemiddelde elektrische scooter. Bovendien zal je actieradius er niet minder op worden naarmate je de scooter een tijdje gebruikt, de inhoud van je tank blijft hetzelfde. Bij een elektrische scooter wordt de accu op termijn wel minder sterk. Ten tweede is een benzine scooter goedkoper om aan te schaffen en er zijn enorm veel opties om een benzine scooter tweedehands aan te schaffen. Zo hoef je niet zo veel geld in een keer in je scooter te investeren.

Voordelen van een elektrische scooter

Een elektrische scooter is een stuk milieuvriendelijker, maar op den duur ook een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Ondanks dat een benzine scooter goedkoper is om aan te schaffen, rijd je met een elektrische scooter aanzienlijk goedkoper per kilometer. De meeste mensen gebruiken een scooter om naar het werk te rijden, voor velen is dit binnen een radius van 50 kilometer en zal de kleinere actieradius niet zo snel een probleem zijn. Je kunt deze scooter ook gemakkelijk thuis opladen. Bovendien heeft een elektrische scooter minder onderhoud nodig, waar een benzine motor op de motor zelf onderhoud nodig heeft, heeft een scooter alleen een accu die je eens in de zoveel tijd moet vervangen. Hier gaan doorgaans jaren overheen. De enige slijtage zit verder in de banden, remmen en verlichting, wat ook voor een benzine scooter geldt.

Welke verzekering kies je voor je scooter?

Als je eigenaar bent van een scooter, ben je in Nederland verplicht om een verzekering af te sluiten. Hiervoor heb je twee opties. De minimaal verplichte scooter verzekering is een WA-verzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je iemand anders aandoet. Zo ben je ook verzekerd voor schade die iemand anders jou aandoet. De tweede optie is een allriskverzekering. Deze verzekering verzekert je tegen schade die je bij anderen en jezelf aanricht, maar ook de schade van invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan diefstal, een botsing met een dier, brand, schade door het weer, enzovoort. Je kunt online gemakkelijk scooterverzekeringen vergelijken om te zien welke het beste bij je past. Hoe dan ook maakt niet uit of je een benzine scooter of een elektrische scooter kiest, je moet je scooter dus sowieso verzekeren en in prijs scheelt dat niets.