Beste Zangers

De Beste Zangers is een programma op de Nederlandse televisie dat voorheen bekend stond onder de naam ‘De beste zangers van Nederland’. In het programma zijn meerder zangers te gast die gezamenlijk nummer van elkaar ten gehore brengen. Het format bestaat al sinds 2009 en is sindsdien door meerdere personen gepresenteerd. De Beste Zangers is van oorsprong een Nederlandse productie. En is door het succes van het programma ook buiten de landsgrenzen op de buis gebracht. Zo is het programma ook als nationaal programma te zien in landen als Duitsland, België, Spanje, Denemarken, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Het format Beste Zanger

De Beste Zangers is een programma waarin gezocht wordt naar de beste zanger van het moment. Dit wordt gedaan met een groep bekende zangers die elkaars nummers ten gehore brengen gedurende het lopende seizoen. Elke aflevering staat 1 van de zangers centraal en worden er nummers door de andere artiesten ten gehore gebracht. De zanger die in de betreffende aflevering centraal staat is geen deelnemer aan de nummers op dat moment. Toch heeft de betreffende zanger een beslissende rol in de aflevering. Aan het eind van het programma bepaalt hij of zij namelijk welke zanger een nummer het best heeft uitgevoerd. Met de gedachte dat deze zanger als vervangend artiest zou kunnen optreden voor hem of haar. Aan het eind van de serie is de zanger of zangeres die de meeste afleveringen heeft gewonnen de beste zanger.

Presentatoren en deelnemers

Het programma is door verschillende mensen gepresenteerd. In het eerste jaar 2009, werd de presentatie verzocht door Edsilia Rombley, Victor Reinier maakte zijn opwachting in 2010 en 2011 en werd gevolgd door Jan Smit als presentator. Jan Smit heeft het programma aan elkaar gepraat van 2012 tot en met de Be Beste Zangers 2019. Vanaf 2020 wordt de presentatie van het programma verzocht door het duo Nick & Simon. Die eerder als deelnemer aan het programma te zien waren en die tevens winnaars waren van het eerste seizoen. Veel zangers en zangeressen hebben deelgenomen aan het programma en voor artiesten als Davina Michelle, Tino Martin, Emma Heesters, Floor Jansen, André Hazer jr. en Glennis Grace is het programma een opstapje geweest om meer bekendheid onder het Nederlandse publiek te verwerven.

Winnaars Beste Zanger

Aan het eind van elk seizoen rolt er een winnaar uit de bus die zijn of haar optredens het best ten gehore heeft gebracht. In het eerste seizoen was Simon Keizer, van het duo Nick & Simon, de winnaar van het programma. Opvallend is dat hij samen met Nick Schilder de presentatie van het programma zal doen vanaf 2020. In 2010 was zanger Jamai de winnaar gevolgd door Anita Meyer in 2011. Berget Lewis won in 2012, Rafaëlla Paton in 2013, Sabrina Starke in 2014 en in het najaar van 2014 won André Hazes jr. een tweede seizoen van het programma in hetzelfde jaar. 2015 was het eerste jaar dat twee zangers het programma wonnen, dit waren Frans Duijts en Julia Zahra.

Beste zanger

De winnaar van 2016 was Willeke Alberti. In 2017 won, net als in 2011, zangeres Anita Meyer samen met operazangeres Tania Kross het programma. Lee Towers en Trijntje Oosterhuis wonnen in 2018 en de beste zangers 2019 waren Floor Jansen en Henk Poort.

Opnames en gerelateerde programma’s

Nagenoeg alle seizoenen van het programma zijn opgenomen op Ibiza met uitzondering van het seizoen in 2011. Dat jaar werd er gekozen voor een andere locatie en werden de opnames gemaakt in Zuid-Frankrijk. Naast de ‘gewone’ serie zijn er ook enkele andere series die gerelateerd zijn aan het programma. In 2012 werd het programma de Beste Zangers Unplugged op de buis gebracht waarbij het format iets anders was. In deze serie brachten artiesten een aflevering lang nummers van zichzelf en andere artiesten ten gehore. En stond elke aflevering 1 artiest centraal die dit zelf deed. De andere artiesten waren in dat geval de toeschouwers. In 2019 en in 2020 werden er speciale afleveringen gemaakt met betrekking tot het songfestival. Online werd er in 2019 via videoplatform YouTube gezocht naar de Nieuwe Davina Michelle. Naar aanleiding van het feit dat zij Beste Zanger was geworden.

Leuke feiten en wetenswaardigheden

Sommige nummers werden door de artiesten die het gezongen hadden uitgebracht als single omdat deze uitvoeringen zeer succesvol bleken te zijn. Dit gebeurde met het nummer ‘Kon ik maar even bij je zijn’ gezongen door Thomas Berge, ‘Afscheid’ gezongen door Glennis Grace, ‘Hij Gelooft in Mij’ gezongen door Do, ‘Als je slaapt’ gezongen door Xander de Buisonjé, ‘Hallelujah’ uitgevoerd door Nick Schilder en ‘Duurt te lang’ dat gezongen werd door Davina Michelle. Dit laatste nummer werd zo’n groot succes, dat het de eerste plek behaalde in de Nederlandse Top 40, de Mega Top 50 en de Singel Top 100. In de eerstgenoemde hitlijst stond het nummer maar liefst 11 weken op de 1e plaats.