Zo kun jij noten leren lezen voor het spelen van piano

Het spelen van een piano is voor velen iets dat ver buiten hun kunnen ligt. Toch hoeft het in de praktijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Nu zijn er natuurlijk we waanzinnige talenten, waarbij je als ‘normale’ pianist niet in de buurt kunt komen, maar kun ook jij met de nodige oefening een prima stuk spelen. Omdat het leren lezen van noten een vereiste is, is het goed hier eerst mee te beginnen. Zonder dat je weet wat je moet spelen, wordt het namelijk een erg lastig verhaal. Daarom vertellen wij je stap voor stap hoe je kunt noten leren lezen piano, zodat je straks met trots je eigen stuk kunt spelen, volledig uit je hoofd of vanaf een blad.

De basisbeginselen van het notensysteem

Het notensysteem is de taal van de muziek. Dit systeem zien we bij vrijwel alle instrumenten terug en is een universele taal, die je zowel op een piano als met je blokfluit kunt spelen. Het is dus ook niet voor niets dat het advies is om te beginnen op een blokfluit, zodat je vanuit daar de noten onder de knie kunt krijgen om vervolgens verder te gaan met een instrument dat je echt leuk vindt.  Omdat het wel belangrijk is dat je eerst de basis van dit systeem kent, leggen we je de verschillende noten stuk voor stuk uit.

De plaatsen van de noten op de notenbalk

Je hebt het vast weleens gezien, de noten die je op een blad ziet, worden weergegeven op een notenbalk. Een notenbalk bestaat uit vijf horizontale lijnen, waarop de noten geplaatst worden. Elke lijn en tussenruimte op de notenbalk vertegenwoordigen een specifieke toonhoogte. Dit zorgt ervoor dat degene die een muziekstuk speelt, precies weet op welke toonhoogte een bepaalde noot gespeeld dient te worden. Gebeurt dit niet, dan zal het al snel vals kunnen gaan klinken.

De verschillende noten op een rijtje

De noten die we op de notenbalk gebruiken, zijn aangeduid door cirkels of ovaaltjes. Elke noot heeft een andere vorm en positie op de notenbalk, wat de toonhoogte aangeeft. De noten die belangrijk zijn om te kennen zijn:

  • De C noot
  • De D noot
  • De E noot
  • De F noot
  • De G noot
  • De A noot
  • De B noot

Naast deze noten kennen we ook nog de ‘hoge’ en ‘lage’ C noot.

De verschillende sleutels

Naast de noten zelf hebben we ook sleutels nodig om te weten welke noten we moeten spelen. Er zijn verschillende soorten sleutels, maar de twee meest gebruikte sleutels voor piano zijn de G-sleutel en de F-sleutel. De G-sleutel geeft aan dat de noten C, D, E, F, G, A en B worden gespeeld op de rechterhand van de pianist. De F-sleutel daarentegen geeft aan dat de noten A, B, C, D, E, F en G worden gespeeld met de linkerhand. Nu je weet welke noten en ook sleutels er allemaal zijn, is het belangrijk dat je ze ook weet te herkennen voordat je ze daadwerkelijk kunt spelen. Dit kun je op een aantal manieren doen. Je begint met het lezen van de noten, om ze vervolgens te proberen te spelen op de piano. Lukt je dit, dan is het tijd om deze beide te combineren en dus een volledig stuk te spelen vanaf het blad.